Image

Puse Latvijas iedzīvotāju nav dzirdējuši par to, ka darba devējiem ir iespēja veikt iemaksas darbinieku pensiju uzkrājumiem, un tikai 9 % respondentu ir norādījuši, ka viņi ir informēti par šādu iespēju un darba devējs jau veic iemaksas, liecina Luminor bankas aptauja*.

Aptaujā secināts, ka puse jeb 50 % Latvijas iedzīvotāju nav informēti par darba devēja iespējam ieguldīt darbinieku privātajos pensiju uzkrājumos, turklāt zināšanu par to trūkst cilvēkiem visās vecuma grupās. Igaunijā par šo iespēju nezina vēl vairāk jeb 58 % iedzīvotāju, taču Lietuvā par darba devēju iemaksām nav dzirdējuši 39 % respondentu.

Savukārt 10 % Latvijas iedzīvotāju zina par šādu iespēju un būtu ieinteresēti tādu izmantot, taču darba devējs tam nepiekrīt. Vēl 10 % bija par to dzirdējuši, bet nezināja, ka tas ir iespējams arī Latvijā, savukārt 21% par darba devēju iemaksām ir informēti, bet uzskata, ka tas neattiecas uz viņiem. Vīriešu un sieviešu zināšanas šajā jautājumā ir ļoti līdzīgas.

Jautāti, kas ir darba devēja pensiju uzkrājumi darbiniekiem, trešdaļa iedzīvotāju norādīja, ka nezina, tomēr teju trešdaļa jeb 29 % zināja, ka tās ir iemaksas pensiju 3. līmenī.

Darba devēju iemaksas nedaudz pieaug

“Pavisam neliela aptaujāto daļa visās Baltijas valstīs norāda, ka viņi par šādu iespēju zina un viņu darba devēji jau veic iemaksas darbinieku pensiju 3. līmenī — Latvijā un Lietuvā tie ir 9 %, bet Igaunijā 7 %. Līdzīgu aptauju veicām arī pirms diviem gadiem, izvaicājot nodarbinātos iedzīvotājus, un arī toreiz tikai 10 % Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka viņu darba devējs jau veic šādas iemaksas,” stāsta Luminor pensiju produktu vadītāja Dace Vīgante.

Lai gan joprojām nav daudz tādu darba devēju, kas veic iemaksas pensiju 3. līmenī, vienlaikus Latvijā šo iemaksu apjoms pērn pieauga par 15 %, salīdzinot ar 2021. gadu, un sasniedza 19,2 miljonus eiro, un šī gada pirmā pusgada rezultāti liecina, ka arī šogad pieaugums būs vismaz līdzvērtīgs iepriekšējam gadam vai arī pat nedaudz pārsniegs 2022. gada situāciju, jo gada noslēgumā iemaksu apmērs parasti palielinās.

Neizmantots potenciāls darbinieku piesaistē un motivēšanā

“Aptaujas dati labi ilustrē to, ka informācija par darba devēju iespēju veikt iemaksas darbinieku pensiju 3. līmenī vēl nav visiem zināma un arī nav pārāk populāra. Tomēr tas var būt vērtīgs instruments, kā piesaistīt jaunus darbiniekus un motivēt esošos, sniedzot savu ieguldījumu viņu nākotnes labklājībā. To apliecina arī aptaujāto atbildes — 38 % domā, ka darba devēja iemaksas viņu pensiju uzkrājumā ir vērtīgākas par citiem piedāvātajiem labumiem, jo palīdz nodrošināt darbinieka nākotni, kā arī līdzīgs skaits cilvēku uzskata, ka tas liecina par darba devēja rūpēm par darbiniekiem ilgtermiņā, nevis tikai ātras peļņas gūšanu, un trešdaļa tic, ka tas veicina darbinieku lojalitāti uzņēmumam,” stāsta D. Vīgante.

Eksperte norāda – lai pēc pensijas vecuma sasniegšanas dzīves kvalitāte nepasliktinātos, pensijas apmēram vajadzētu būt ap 70 % no iepriekš gūtajiem ienākumiem. Kā liecina statistika1, šobrīd Latvijā sociālā sistēma nodrošina, ka tā sauktais aizstājamības koeficients jeb no jauna piešķirtās vecuma pensijas attiecība pret iepriekš (darbspējīgā vecumā) saņemto algu ir ap 50 %.

Ņemot vērā sabiedrības novecošanās tendences, sociālās sistēmas spēja nodrošināt pienācīgu vecuma pensiju vājināsies.

“Lai kompensētu straujo ienākumu samazināšanos vecumdienās un nodrošinātu sev finansiālu labklājību, arvien lielāka loma būs papildu uzkrājumiem, tostarp pensiju 3. līmenim. Iemaksas tajā var veikt cilvēks individuāli, brīvi izvēloties iemaksu biežumu un apmēru, kā arī cita persona vai darba devējs,” norāda D. Vīgante.

* Luminor bankas aptauja Latvijā, Lietuvā un Igaunijā veikta 2023. gada oktobra beigās sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, katrā valstī aptaujājot 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācija:
Zelma Strupka
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 29950107
E-pasts: Zelma.Strupka@luminorgroup.com

*Net pension replacement rates | Pensions at a Glance 2021 : OECD and G20 Indicators | OECD iLibrary (oecd-ilibrary.org)

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk