Image

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos Luminor banka Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) biznesa attīstībai ir izsniegusi 100 miljonus eiro, kas ir līdzvērtīgs pagājušā gada apjomam attiecīgajā laika posmā. TOP nozares, kuras šogad visaktīvāk izmantojušas finansējumu uzņēmējdarbības attīstībai, ir lauksaimniecības, mežsaimniecības un lielākais izmantotā finansējuma pieaugums bijis mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmumiem.

Kā liecina Luminor veiktā mazo un vidējo uzņēmēju aptauja, biznesa pārstāvji atzīst, ka ekonomiskā situācija nav vienkārša, un šogad visvairāk ir bijis jāpielāgojas augstajai inflācijai, izmaksu kāpumam, kā arī enerģijas un degvielas cenu pieaugumam. Luminor bankas novērojumi liecina, ka pašreiz lielāko ietekmi rada patērētāju pirktspējas kritums un pieaugošā Euribor likme kreditēšanā, kā arī satricinājumi globālajos mājokļu tirgos.

“Situācija uzņēmējiem turpina būt sarežģīta, jo Eiropas un pasaules ekonomiskais fons daudzām nozarēm joprojām nav iepriecinošs. Pozitīvi, ka uzņēmēji vairākās jomās ir apņēmīgi un lūkojas pēc risinājumiem biznesa tālākai attīstībai. Mūsu aptauja liecina, ka trešdaļa uzņēmēju meklē jaunas investīcijas vai plāno ņemt aizdevumu dažādu uzņēmējdarbības mērķu sasniegšanai. Tomēr mūsu novērojumi liecina, ka pirms lēmumu pieņemšanas par investīciju veikšanu, uzņēmēji daudz rūpīgāk vērtē nākotnes atdevi, proti, vai tas samazinās darbaspēka vai izejmateriāla izmaksas u.tml. Šī iemesla dēļ, lai gan maziem un vidējiem uzņēmumiem piešķirtais finansējums ir pērnā gada apmēram, lielāku investīciju projektu ir bijis mazāk. Arī šobrīd, neskatoties uz augstām Euribor likmēm un citām grūtībām, kreditēšana turpinās, lai uzņēmējiem palīdzētu sasniegt biznesa mērķus,” skaidro Mareks Gurauskas, Luminor Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs.

Saskaņā ar Luminor datiem līdz š.g. augustam visvairāk finansējuma piešķirts lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarēm, kur vērojams pieaugums par ceturtdaļu, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn. Par trešdaļu vairāk piešķirto finansējumu šogad saņēmuši mazie un vidējie uzņēmumi, kas darbojas pakalpojumu jomā, galvenokārt IT nozarē un auto nomas biznesā.

Savukārt lielākais kritums piešķirtajā finansējumā bijis nekustamā īpašuma nozarei un ražošanai. Kā norāda finanšu eksperts, šīs nozares īpaši izjūt Euribor likmes straujo kāpumu, kas sabremzējis nekustamo īpašumu tirgu, savukārt ekonomikas stagnācija daudzviet pasaulē atstājusi ietekmi uz ražošanas uzņēmumiem.

Jaunākais Luminor Latvijas ekonomikas apskats liecina, ka nākamgad valsts tautsaimniecībā būs vērojami ļoti pakāpeniski uzlabojumi, bet 2025. gadā Latvijas ekonomikas izaugsme paātrināsies, jo uzlabosies ārējie apstākļi, augs patērētāju pirktspēja un patēriņš. Ja šobrīd eirozonā vērojama recesija, aiznākamajā gadā varētu atsākties augšupeja. Arī Latvijas ekonomikai tik svarīgā kokapstrādes nozare pakāpeniskus uzlabojumus varētu izjust 2025. gadā, kad pēc starptautisku analītiķu prognozēm varētu pazemināties Euribor likmes un atjaunoties celtniecība.

Papildu informācija:
Inese Kronberga
Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 29215409
E-pasts: Inese.Kronberga@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk