Image

Trešdaļa Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu 2024. gadā plāno paplašināties, un vairums sagaida, ka viņu pārdošanas apjomi pieaugs vai saglabāsies nemainīgi, salīdzinot ar 2023. gadu, liecina Luminor bankas aptaujas* rezultāti. Baltijas valstu vidū Latvijas uzņēmēji ir optimistiskākie par pārdošanas pieaugumu nākamgad, savukārt Igaunijā – pesimistiskākie.

Aptaujājot Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vadītājus, noskaidrots, ka vairāk nekā trešdaļa jeb 34 % uzņēmumu nākamgad plāno paplašināties, turklāt šajā jautājumā Latvijas un Lietuvas uzņēmēji ir pozitīvāk noskaņoti nekā Igaunijas, kur par paplašināšanos domā tikai 22 %.

Vienlaikus 41 % uzņēmēju nākamgad neplāno uzņēmuma attīstību, un, jautāti par būtiskākajiem iemesliem, visbiežāk tika norādīts uz kopējo inflāciju un enerģijas un degvielas cenām – abi šie faktori ir šķērslis 34 % uzņēmēju. Aptauja atklāj, ka ir pieaugušas arī uzņēmēju bažas par šī brīža ģeopolitisko situāciju – ja līdzīgā aptaujā, kas tika veikta šī gada pavasarī, to kā attīstību bremzējošu faktoru minēja tikai 24 % uzņēmumu, tad šobrīd bažīga bija jau trešdaļa uzņēmēju jeb 33 %.

“Tā ir pozitīva zīme, ka daļa uzņēmēju nākamgad skatās attīstības virzienā, tomēr novērojam, ka ir atsevišķas nozares, kurām šobrīd neklājas viegli, un uzņēmēji joprojām ir piesardzīgi ar attīstības plāniem. Ekonomisti norāda, ka inflācija, kas bija pēdējo gadu lielākā ekonomiskā problēma, Latvijā beidzot ir samazinājusies un nākamgad iespējams arī Euribor likmju samazinājuma sākums, taču kopumā uzņēmējiem nākamais visdrīzāk būs gads, kad nostabilizēties, nevis piedzīvot ievērojamu izaugsmi. Taču tiem, kas būs gatavi attīstībai, nākamgad būs lielas iespējas aizņemties, jo Luminor banka ir parakstījusi līgumu ar Eiropas Investīciju banku, nodrošinot, ka uzņēmumiem būs pieejams finansējums vairāk nekā 332 miljonu eiro apmērā ar labākiem nosacījumiem,” stāsta Mareks Gurauskas, Luminor Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs.

Latvijas uzņēmēji optimistiskākie Baltijā

Saskaņā ar Luminor aptaujas datiem 32 % no mazo un vidējo uzņēmumu vadītājiem uzskata, ka nākamgad uzņēmuma pārdošanas apjomi pieaugs, salīdzinot ar 2023. gadu. Tas ir Baltijā augstākais rezultāts – Lietuvā pieaugumu plāno 27 %, bet Igaunijā tikai piektā daļa uzņēmēju. Tikmēr nemainīgu pārdošanas apjomu sagaida 30 % Latvijas MVU vadītāju, samazinātu – 17 %, bet katrs piektais uzskata, ka vēl ir par agru to prognozēt.

Salīdzinot ar pavasari, redzam, ka Latvijas uzņēmēju optimisms ir pieaudzis – ja pavasarī pārdošanas apjomu pieaugumu prognozēja 27 % uzņēmēju, tad tagad tā ir jau gandrīz trešdaļa jeb 32 %.

* Luminor bankas aptauja veikta 2023. gada oktobra beigās aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu (līdz 249 darbiniekiem) vadītājus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk