Image
Canva

Izsniegtā finansējuma apjoms uzņēmumiem, kuru gada apgrozījums nepārsniedz 2 miljonus eiro, 2023. gada pirmajā pusgadā sasniedza 33 miljonus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš šajā pašā laika periodā. 54% no izsniegtā finansējuma saņēmuši uzņēmumi, kuri savu uzņēmējdarbības veikšanas adresi norādījuši ārpus Rīgas. Nemainīgi populārākais finansējuma veids ir līzings, sasniedzot 76% no kopējā izsniegtā finansējuma apmēra.

Līzinga jomā vērojama arvien lielāka klientu interese par elektriskajiem automobiļiem – šajā gadā vairāk nekā 50 mazo uzņēmēju ar Swedbank palīdzību ir iegādājušies jaunus elektroauto. Populārākais elektroauto ražotājs Swedbank klientu vidū ir Tesla, kam seko Volkswagen. 3. vietu dala Audi, Škoda un BMW markas automobiļi. Swedbank līzings mazajiem uzņēmējiem nofinansēto elektroauto īpatsvars 2023. gada pirmajā pusgadā ir sasniedzis 10% no kopējā nofinansēto vieglo automobiļu skaita. Viens no iemesliem, kāpēc pieaug interese par videi draudzīgu automašīnu iegādi, ir Swedbank “zaļā finansējuma” piedāvājums ilgtspējīgai tautsaimniecības izaugsmei. Jau ziņots, ka līdz septembra beigām Swedbank klientiem ir iespēja iegādāties videi draudzīgas automašīnas, saņemot bankas finansējumu ar 0% bankas likmi uz pirmajiem 2 gadiem. Šajā laikā klientiem jāsedz tikai aizdevuma pamatsumma un Euribor pievienotā procentlikme.

Kā norāda Swedbank Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders:

“Kopumā populārāko auto vidū dominē vieglie pasažieru automobiļi, nevis vieglais komerctransports vai kāda cita veida uzņēmējdarbībai piemērots transports. Šāda tendence varētu liecināt par to, ka uzņēmēju vidū izplatīta prakse ir izmantot uzņēmuma kredītspēju, lai iegādātos automobili, kas lielākoties tiks paredzēts īpašnieka vai uzņēmuma vadītāja lietošanai. Pēdējā laikā novērojam, ka interese par “zaļajiem” auto līzingiem ir augusi strauji, to arī redzam šī gada līzinga datos. Uzņēmumi labprāt izmanto iespēju ieguldīt ilgtspējīgāk. Turklāt, laikā, kad arī kreditētājs piedāvā izdevīgākus nosacījumus, šādas investīcijas uzņēmumiem kļūst vēl izdevīgākas.”

Top 5 finansētās nozares ir lauksaimniecība, pakalpojumu sniegšana, tirdzniecība, transporta nodrošināšana un ražošana. Salīdzinot ar 2022. gadu, nozaru TOP 5 nav būtiski mainījies. Nozares ar visstraujāko izsniegtā finansējuma pieauguma tempu pret pagājušo gadu ir lauksaimniecība (+17%) un pakalpojumu nozare (+16%). Lauksaimniecības nozares augstais īpatsvars, kā arī izaugsmes temps, ir saistīts ar valsts atbalsta pieejamību saimniecību atjaunošanas veicināšanai. Pakalpojumu sniedzēju izaugsmes iemesli nav tik acīmredzami; iespējams, tas saistīts ar vēl joprojām jūtamo inflācijas spiedienu, kas atsaucas uz ikviena pirkuma cenu. Turpinās arī izaugsme izsniegto kredītkaršu apjomā, kas norāda uz šī finansējuma veida arvien pieaugošo popularitāti uzņēmēju vidū.

Papildu informācija:
Lāsma Dzelme
Swedbank Uzņēmumu komunikācijas jomas vadītāja
Tālr.: 67444923, 29334873 lasma.dzelme@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk