Image

Šī gada pirmajā pusgadā pēc darījumu skaita Baltijas investori visbiežāk veikuši darījumus ar ASV elektroauto ražotāja Tesla akcijām, ASV tehnoloģiju uzņēmuma Advanced Micro Devices un Vācijas autobūves uzņēmuma Volkswagen akcijām, liecina Luminor Investoru platformas dati. Šiem uzņēmumiem seko ASV e-komercijas uzņēmums Amazon un ASV kriptovalūtas apmaiņas uzņēmums Coinbase.

Baltijas investoru vidū liela popularitāte bija darījumiem ar lielo tehnoloģiju uzņēmumu, piemēram, Alibaba, Microsoft, Alphabet, Apple un NVIDIA akcijām. Piemēram, NVIDIA specializējas datortehnikas jomā, īpaši grafisko procesoru ražošanā, un tas ir plaši pazīstams ar savām inovatīvām tehnoloģijām, kas tiek izmantotas dažādās nozarēs, tai skaitā spēļu industrijā, mākslā, automobiļu nozarē un mākslīgā intelekta (AI) attīstībā. Pateicoties šo lielo tehnoloģiju uzņēmumu spēcīgiem finanšu rādītājiem un AI tehnoloģisko risinājumu attīstībai, globālo finanšu tirgus uzmanības un spēcīgo cenas pieauguma centrā bija tieši to akcijas. Tāpēc Baltijas investori meklē šos inovatīvos uzņēmumus un labprāt tajos investē.

Eiropā bāzēto uzņēmumu vidū vislielākā investoru interese bija  pievērsta Vācijas automobiļu ražošanas uzņēmumiem, tajā skaitā Mercedes-Benz, un Francijas finanšu pakalpojumi sniedzējiem, piemēram, BNP Paribas un Societe Generale.

“Investīciju tirgiem šis gads līdz šim ir bijis pozitīvs. Pēc pagājušā gada pirmajā pusē piedzīvotajiem satricinājumiem tie atguvušies, un šobrīd lielāko ASV un Eiropas biržu indeksi sasnieguši savu gada augstākos līmeņus. Investoru vidū līderpozīcijas jau ilgstoši saglabā uzņēmuma Tesla akcijas, kuru cena pagājušā gada otrajā pusē strauji kritās, zemāko tās vērtību sasniedzot tieši pērnā gada nogalē un pirmajās 2023. gada nedēļās. Tomēr šī gada sākumā uzņēmuma akcijas sāka atgūt zaudēto vērtību, un Baltijas investoru ticība uzņēmuma ilgtermiņā vīzijai joprojām saglabājas stipra. Esam novērojuši, ka banku sektora satricinājumu dēļ, kas aizsākās ASV un ātri ieguva globālu rezonansi, investori izmantoja labvēlīgus tirgus apstākļus, lai vairāk investētu Eiropas finanšu instrumentos. Ievērojama investīciju pieplūde bija vērojama Rietumeiropas banku sektorā, kura akcijas pēc martā piedzīvotā straujā krituma daļēji atguva zaudēto vērtību, taču investoru piesardzība par ilgtermiņa sektora stabilitāti un neskaidrība par risku pārvaldības efektivitāti nav ļāvusi tām atgriezties iepriekšējos cenu līmeņos. Savukārt enerģētikas un veselības sektora uzņēmumi, kuri bija ļoti populāri iepriekšējos gados, šī gada pirmajā pusē ir zaudējuši Baltijas investoru interesi, un darījumu apjoms salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem ievērojami samazinājies. Renesansi piedzīvo arī obligāciju tirgus, kas ilgu laiku nebija privāto investoru interešu zonā,” stāsta Luminor Uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris.

Lielāko vērtības pieaugumu pusgada laikā klientu portfeļiem veidojušas NVIDIA, Tesla, Coinbase un Apple akcijas, jo šiem uzņēmumiem šī gada pirmais pusgads bijis īpaši veiksmīgs. Tesla apgrozījums pirmajā pusgadā bija 17,5 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 2,3% salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn, Advanced Micro Devices – 10 miljoni eiro (pieaugums par 198%) un Coinbase ar 5 miljoni eiro, kas ir jaunpienācējs un tā apgrozījums ir pieaudzis pat 10 reizes.

Tāpat Apple un Microsoft uzņēmumu akcijas, kas patlaban ir divi vērtīgākie uzņēmumi pasaulē, arī nemainīgi ir Baltijas investoru uzmanības centrā. Turklāt Apple uzņēmuma akcijas spēcīgu pārdošanas rezultātu un pozitīvu nākotnes izaugsmes perspektīvu dēļ kārtējo reizi sasniedza akciju cenas vēsturisko maksimumu.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, interese par biržā tirgotiem fondiem (ETF) ir nedaudz samazinājusies, jo investori vēlas vairāk ieguldīt lielos tehnoloģiju uzņēmumos, nevis diversificētās stratēģijās. ETF lielākā daļa investīciju pieplūdušas iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF, kura ieguldījumu mērķis  ir investīcijas plašā attīstības valstu tirgu uzņēmuma akcijās un dažādos ETF, kas nodrošina ieguldījumus tādos lielos indeksos kā S&P500 Core vai S&P500 Information Tech. Šie indeksi ietver investīcijas 500 lielākajos ASV uzņēmumos. Ņemot vērā Baltijas investoru interesi par ASV tehnoloģijas uzņēmumiem, tieši S&P500 Information Tech indeksa balstīts ETF ļauj visērtāk iegūt diversificētu ieguldījumu portfeli šā sektora akcijās.

Luminor Investoru platforma piedāvā iespēju ieguldīt vairāk nekā 15 000 vienkāršos finanšu instrumentos, tostarp lielākajos akciju tirgos, augstākās kvalitātes obligācijās, ETF un ieguldījumu fondos.

Papildu informācija:
Zelma Strupka,
Luminor sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 29950107
E-pasts: Zelma.Strupka@luminorgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk